preskoči na sadržaj

Osnovna škola Visoka Split

Login
Logo OŠ Visoka

DABAR 2017.

"Ćakula sa splickon dicon"

 priručnik za dicu od splicke dice

 

Pojektni dan 2017.

"I mi jedemo odgovorno!"

 

 

Projektni dan 2017.

Zdravi i veseli bili!

Projektni dan 2016.

Od otpada do igračke

Projektni dan 2015.

Stari Split

Projektni dan 2014.

Voda - izvor života

Projektni dan 2013.

Godina održive energije

Projektni dan 2012.

Obnovljivi izvori energije

 

Najskockaniji web

Split u ijadu koluri

Vremenik pisanih provjera

  

 

Stručni skupovi

Agencija za mobilnost

Facebook škole

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Anketa
Kako nabavljate udžbenike?
Temperatura

Click for Split, Hrvatska Forecast

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 9. 2010.

Ovaj tjedan: 294
Danas: 7
Školski vrt

Eko škola

Keramika

Kućni red škole

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK O RADU 2015.pdf

Korisni linkovi

 

Office online

Integrirana nastava
Upoznajmo svoj grad
Marina Kekez / datum: 27. 9. 2010. 23:36

Prekrasan jesenski dan učenici sedmih razreda iskoristili su za upoznavanje svoga grada. Istraživali smo povijest Dioklecijanove palače, Jupiterovog hrama, katedrale Sv. Duje i Grgura Ninskog. Učenici su s velikim oduševljenjem upoznavali svoj grad, a za vrijeme ponavljanja pokazali potrebna znanja.

  Grad Splitje   nastao oko palače cara Dioklecijana stare 1700 godina. Izgradnja Dioklecijanove Palače dovršena je u četvrtom stoljeću. Prvih godina Dioklecijan je u njoj boravio samo ljeti, kad se povukao s vlasti preselio se u Split. U današnje vrijeme to je jedina antička palača u kojoj se živi. Stara jezgra Splita i kompleks palače zaštićeni su spomenik pri UNESCO-u.

 

Prolaskom kroz podrume doći ćete na Peristil, središnji trg Palače ispred katedrale sv. Dujma. To je mjesto na kojem se stari car Dioklecijan obraćao svojim podanicima.

Katedrala Sv. Duje, najstarija na svijetu (prije kristijanizacije mauzolej cara Dioklecijana), u 13.st. dobila je monumentalna drvena vrata s romaničkim reljefom Andrije Buvine, remek-djelo svjetske romaničke plastike.

Još i sad stoji hram što je nekoć pripadao Jupiteru, a danas je posvećen mučeniku Dujmu, nalik na veliku kulu, kružnog oblika i uglat, kojemu je zid - kako se vidi- sastavljen od četvrtasta kamenja slagana u mrežastu rasporedu.

Centar palače je trg "Peristil", izgrađen od kamena iz Egipta. Na Peristilu se nalazi i Sfinga koju su graditelji Dioklecijanove palače dopremili iz Egipta kako bi čuvala mauzolej u kojem je kasnije pokopan Dioklecijan.

Kroz najužu ulicu u Splitu, koju splićani zovu „pusti me proć“,  u neposrednoj blizini Peristila nalazi se Jupiterov hram. Sagrađen u vrijeme gradnje cijele Dioklecijanove palače, kasnije postaje krstionica sv. Ivana. Pred samim ulazom u hram se nalazi jedna od dvije Sfinge donesena iz Egipta po naredbi cara Dioklecijana.

Kad od Peristila krenete prema sjeveru, doći ćete do sjevernih vrata kojima se ulazilo u grad s kopnene strane. Ta se vrata i danas nazivaju Zlatnim vratima. Tu ćete moći vidjeti fasadu palače s visokim prozorima i lukovima gdje su nekada bili postavljeni likovi zaštitnika, ali i straža.

 

Spomenici kulture u Splitu ispričat će Vam priču o ovom tisućljetnom gradu. Došećite do impozantnog kipa     Grgura Ninskog     i uhvatite ga za palac, donijet će Vam sreću ili ispunjenje želje. Kip Grgura Ninskog izradio je poznati kipar Ivan Meštrović, a nalazi se neposredno ispred Zlatnih vrata, na sjevernom ulazu u Dioklecijanovu palaču. Grgur Ninski značajan je za hrvatsku povijest zbog inzistiranja da se misa održava na hrvatskom jeziku.

 INTEGRIRANA NASTAVA

Pripremile: Marina Kekez 7.c, Anamarija Šećer 7.c, Iva Jurić 7.c

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju