preskoči na sadržaj

Osnovna škola Visoka Split

Login
Tražilica
Logo OŠ Visoka

e-Twinning

SafetyNet

CENTAR IZVRSNOSTI

2017. 2018. 2019.

2020. 2021. 2022. 2023.

 

Pojektni dan 2018.

"I mi jedemo odgovorno!"

Projektni dan 2017.

Zdravi i veseli bili!

Projektni dan 2016.

Od otpada do igračke

Projektni dan 2015.

Stari Split

Projektni dan 2014.

Voda - izvor života

Projektni dan 2013.

Godina održive energije

Projektni dan 2012.

Obnovljivi izvori energije

 

Najskockaniji web

Split u ijadu koluri

Facebook škole

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 9. 2010.

Ovaj tjedan: 541
Danas: 2
Eko škola

https://www.eko.lijepa-nasa.hr/hrvatske-eko-skole

Kućni red škole
Korisni linkovi

 

Film

  AMATERSKA FILMSKA VIDEODRUŽINA OŠ „VISOKA“  

Tijekom snimanja filma "Stjepan Radić" nije nam sve išlo glatko. Najprije nam se pokvarila kamera, pa nam se razbolila glavna glumica, naravno da nismo imali slobodne učionice osim u vremenu kad nije bilo nastave, neke scene smo ponavljali nekoliko puta kao pravi profesionalci, morali smo improvizirati blesimetar pomoću projektora, glumci su zaboravljali djelove teksta itd. itd., ali je svejedno bilo jako zabavno. Za sada imamo uvod i nama uvijek drage UPS-eve. Pa pogledajte. 

 

 

Uvod u film "Stjepan Radić" (još se montira).

Isječak iz filma "Kontakt", (Luka Krstičević 8.b - Slavoljub Penkala)

 

VODITELJICE: Zdenka Biliškov, prof. povijesti, Ksenija Perišić prof. politehnike

 
Filmska videodružina naše škole započela je sa svojim djelovanjem sasvim slučajno. Naime, prof. Zdenka Biliškov i prof. Ksenija Perišić inzistirale su, između ostaloga, na stvaralačkom sudjelovanju učenika u obrazovnom procesu tražeći kreativnu primjenu stečenog znanja korištenjem inovativnih nastavnih metoda i oblika rada, ujedno i kao primjer korelacije i integracije u obrazovnom procesu.

Tako su učenici 7.a i 7.b razreda dobili zadatak da kroz grupni rad, na što originalniji način, koristeći suvremena nastavna sredstva, osmisle obradu nastavne teme (za povijest) „Oblikovanje modernog društva, znanost i tehnologija, industrijska revolucija“, odnosno (za tehničku kulturu) „Povijest tehnike“.

Zadano - učinjeno. Djeca su obradila temu u obliku kontakt-emisije, samostalno napisavši scenarij i odglumivši neke od značajnih znanstvenika i izumitelja 19. st.

Ostalo je došlo samo po sebi. Razvijajući ideju do kraja prof. Z. Biliškov i prof. K. Perišić, iskoristile su interdisciplinarni pristup projektnoj nastavi te za ovakav uspješno obavljeni projekt potpisale produkciju i režiju.  

Tako je nastao prvi uradak pod nazivom   „KONTAKT“ .   

 1.   KONTAKT“   trajanje 9. min., u realizaciji sudjelovali učenici 7.a i 7.b.

 Film je snimljen u obliku kontakt-emisije u kojoj učenica-voditeljica u improviziranom studiju Tonka Šamija (7.a) alias Hloverka Novak-Srzić ugošćava neke od najznačajnijih znanstvenika i izumitelja 19.st. i 20.st. koji su svojim djelovanjem izmijenili svijet.

 No, „kontaktom“ je obuhvaćena i jedna šira slika svijeta i ljudi 19.st. jer se u studiju, osim poznatih ličnosti, ugošćuju žene i djevojčice koje svjedoče o teškom radu u rudnicima toga vremena, a rušenje stoljetnih predrasuda, na temu neravnopravnosti spolova u filmu zagovara i gošća koja se bori za prava i mijenjanje uloga žena  u svjetlu industrijalizacije.

       Ante Jakića 7.a   – utemeljio je lik A. G. BELL-a, D o magoj Tomasović 7.a - I. SEMMELWEISS-a,    Antonela Behara 7.a   – M. SKLODOVSKA-CURIE- kemičarka i fizičarka, dobitnica dviju nobelovih nagrada,  Luka Krstičević 7.b  - SLAVOLJUB PENKALA 

2.   „ISTRAGA“ -  trajanje 10. min, u realizaciji sudjelovali učenici 7.a i 7.b.

Uradak prikazan na repertoaru 46. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, Čakovec.

 

Po konceptualnoj zamisli istoimene emisije TV Nove, naši „filmaši“ obrađuju temu iz nacionalne povijesti (u sklopu nastavne cjeline „Hrvatska u sklopu Habsburške Monarhije u drugoj polovici 19. i na početku 20.st.“), točnije prikazuju događaj od 16. listopada 1895. g. na način kakvim smatraju da bi bio prikazan u današnje vrijeme.

Davor Pavić, (7.a) kao Robert Valdec poziva gledatelje da „istraže s njim mračnu stranu Hrvatske“ koja pati podvrgnuta režimu okrutnog bana Khuena Hedervarya i to na dan otvaranja zgrade Hrvatskog zemaljskog kazališta.

Novinarku   Josipu Mikulić,   (7.a) kamere prate na Trg bana Jelačića i uključuju se u program s izvanrednim vijestima i gostima, zagrebačkim sveučilištarcima, koji revoltirani, ( boreći se za zakonsko i prirodno pravo Hrvatske na samosvojnost i ujedinjenje svih krajeva), pale mađarsku zastavu.

Hitno uhićenje svih sudionika demonstracije zahtijeva da novinarka posjeti i selo Trebarjevo Desno i razgovora s Jelenom Maslov (7.b) kao majkom zatvorenog studenta, a budućeg hrvatskog političara Stjepana Radića kojeg glumi  Antonela Behara  (7. a).

3.   "Stjepan Radić- ( SNIMA SE)
preskoči na navigaciju