preskoči na sadržaj

Osnovna škola Visoka Split

Login
Logo OŠ Visoka

DABAR 2017.

"Ćakula sa splickon dicon"

 priručnik za dicu od splicke dice

 

Pojektni dan 2017.

"I mi jedemo odgovorno!"

 

 

Projektni dan 2017.

Zdravi i veseli bili!

Projektni dan 2016.

Od otpada do igračke

Projektni dan 2015.

Stari Split

Projektni dan 2014.

Voda - izvor života

Projektni dan 2013.

Godina održive energije

Projektni dan 2012.

Obnovljivi izvori energije

 

Najskockaniji web

Split u ijadu koluri

Stručni skupovi

Agencija za mobilnost

Facebook škole

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Anketa
Kako nabavljate udžbenike?
Temperatura

Click for Split, Hrvatska Forecast

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 9. 2010.

Ovaj tjedan: 98
Danas: 41
Školski vrt

Eko škola

Keramika

Kućni red škole

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK O RADU 2015.pdf

Raspored satii
Korisni linkovi

 

Office online

Cvjećarstvo

 

Voditeljica: učiteljica Mira Voloder

Mladi cvjećari imaju svoju cvjećarsku sekciju koja vodi brigu o cvijeću unutar škole, te o školskom vrtu u kojem su posađene razne vrste cvijeća. Vrt također obiluje raznovrsnim vrstama ljekovitog i aromatičnog bilja.

 
 

 
 
 Ljubav prema cvijeću
 
 Cvijeće je otmjeno i plemenito, ali istovremeno i vrlo ranjivo. Da bi mogli živjeti u ovome svijetu važno je uzajamno davanje ljubavi. Ljubav prema cvijeću i bilju te njegovo uzgajanje odraz je štovanja prirode u jednom od rijetkih oblika koje današnje doba dozvoljava.

Istinski ljubitelji prirode i ljepote koje nam pruža rijetko će ostati ravnodušni na posebnost kojom odiše svaki cvijet. Tih samo nekoliko latica priroda pažljivo oblikuje na bezbroj načina i time nam pruža veliko zadovoljstvo. Najbolje to znaju brojni ljubitelji cvijeća koji znaju tražiti i promatrati ljepotu u njihovoj boji, građi i mirisu.


Članak pripremila Iva Jurić - 6.c, fotkala Anamarija Šećer - 6.c


Benjamin (lat. Ficus benjamina)

Najpopularnija vrsta fikusa s malim listovima je benjamin. Može izrasti u veliko, razgranato stablo, ako preživi prva tri mjeseca prilagodbe, jer ne odgovaraju mu svi prostori i mora se pripaziti dok je biljka mlada.

Nikako ne smije biti na propuhu, a potrebno mu je dovoljno svijetla, jer inače lišće mu žuti i otpada.

Treba voditi računa o pravilnom zalijevanju.  Zimi zalijevajte tek svakih desetak dana, a ljeti otprilike dva puta tjedno. Nikako nemojte dozvoliti da stoji u vodi, obavezno nakon petnaestak minuta poslije zalijevanja odlijte višak vode.

Tijekom proljeća i ljeta prihranite ga jednom mjesečno vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za sobne lisnate biljke.

 Razmnožavanje fikusa pomoću reznica

 • Uzmite reznice duge oko 10 cm. koje imaju dva para listova.

 • Stabljiku odrežite ukoso odmah ispod dolnjeg para listova, a tada i njih otklonite, tako da su vam sada ostala samo dva lista.

 • Takvu reznicu zabodite u zemlju skroz do listova.

 • Držite na toplom i svijetlom mjestu i redovito zalijevajte i ubrzo će potjrati nove listiće.


 10 EKO-ZAPOVIJEDI (Što svatko može i treba činiti)

 • Ne čupaj i ne uništavaj biljke, ni zakonski zaštićene a ni nezaštićene. Ne trgaj grane i ne oštećuj koru stabala. Nemoj ometati i plašiti životinje, remetiti mir nepotrebnim vikanjem ili bukom, bacanjem kamenja ili na druge načine. Poštuj mir planinske prirode!

 • Poštuj propise nacionalnih parkova, rezervata i parkova prirode! Jednako se ponašaj i u nezaštićenim područjima, iako to zakoni ne traže.

 • Najljubaznije upozoravaj izletnike i nesavjesne planinare i apeliraj da ne oštećuju i uništavaju okoliš, posebice da ne beru tek procvalo cvijeće. Imaj na umu da će se takvi prema zaštitarima i zaštiti prirode postaviti odbojno, postaviš li se neljubazno i netolerantno!

 • Uključuj se u razne ekološke akcije (potpisivanje peticija, akcije skupljanja otpada iz planina, mirne prosvjede, ekološke skupove i sl.)

 • Svoje smeće sa sobom odnesi u dolinu, čak i ako postoji koš za smeće, jer ga obično nitko ne prazni ili ga prazni u obližnjoj šumi.

 • Ne pali vatru u šumi, a svaku vatru brižljivo ugasi! Šumski se požari teško gase zbog nepristupačnosti i neprohodnosti planinskih terena.

 • Izbjegavaj vožnju automobilom po planinama jer tako dodatno zagađujemo okoliš, a sebe lišavamo užitaka i ljepota koji su cilj planinarenja. Planinske ceste služe za veće potrebe; npr. spašavanje i opskrbu.

 • Propagiraj prirodne ljepote i njihovu zaštitu ljudima oko sebe; u školi, na poslu, na oglasnim pločama, putem predavanja i slično.

 • Na svakom izletu učini barem jednu sitnicu za prirodu! Pokupi odbačenu kutiju, bocu ili limenku sa staze!

 • Čvrsto se drži vlastitog načela da nakon tvog odlaska iz nje, u planini ne smije ostati nikakvih štetnih tragova tvog posjeta!

 
preskoči na navigaciju